星期五, 3月 18, 2011

港版 Motorola Milestone 正式升級至 Android 2.2.1![內附教學]



Motorola 終於在今天放出了 Motorola Milestone 的 Android 2.2 Froyo 更新,雖然時間很遲,但對於一眾 Milestone 用戶來說肯定是一個好消息。不過更新不支援 OTA,港版的 Milestone 用戶可以透過 Motorola Software Update 更新至 Android 2.2.1。

首先,用戶可以到以下網站下載最新版本的 Motorola Software Update:
http://direct.motorola.com/ZHU/SoftwareUpdateSummary_ZHU.asp?country=HKZ&language=ZHU&web_page_name=SUPPORT&strCarrierId=&strPhone=MILESTONE

安裝並根據以下圖示更新:














在期間,手機將會重啟數次。看到以下畫面後,可以移除 Milestone 的 USB ,然後重新啟動裝置。





在重啟後再把 Milestone 接上 USB 以完成更新。更新過後,Milestone 會自動更新當中的 Google 軟件,所以在剛開機時會感到有點慢,需要耐心等候。

以下可以查看一眾在 Milestone 更新 Android 2.2 後的新功能:





[資料來源:Motorola]

16 則留言:

  1. 一到更新果part, 就restart, 然後出 Bootloader 90.74
    咁點算好>.<
    麻煩板主比D意見我
    thx

    回覆刪除
  2. 請問一下原本用緊咩版本的ROM?

    回覆刪除
  3. 你好, 我都有同樣問題, 我而家用緊官方果個2.1 update1, 之前同OpenRecovery刷過"官方漏出版2.2", 刷之前有backup原本既資料, 試左一陣之後就restore番.

    請問有無關係呢?

    回覆刪除
  4. 更新後用唔到Moto input... do you know the reason?

    回覆刪除
  5. 原生的rom, 冇flash過其他rom, 只係用universal root root過, 然後unroot番, 唔知係咪咁影響左/___\

    回覆刪除
  6. Re Jerry

    應該唔關事
    你個更新 software 有冇繼續安裝先?

    回覆刪除
  7. 點解我更新完出唔到第6幅圖個個桌面既?
    點樣將個5樣野放下面架=3=?

    回覆刪除
  8. Re alfred

    有呀, 就係到安裝果part就reboot了

    回覆刪除
  9. 我係咪應該拎上moto整呢? /__\

    回覆刪除
  10. Re Jerry

    開唔開到機?
    試下 Factory Setting

    回覆刪除
  11. Update 完後我在首頁畫面找不到"電話、應用程式啟動器和瀏覽器"捷徑.....
    有沒有辦法?

    回覆刪除
  12. How come my device cannot create 3G hotspot network??

    回覆刪除
  13. 在 Apps 中可以找到,長按可以放回桌面中

    回覆刪除
  14. 目前只支援 3G 分享,請問你使用的是否 3G 網絡?

    回覆刪除
  15. 你好~我連咗去電腦,佢check唔到我部電話係咩型號呀!點算呀?

    回覆刪除