星期一, 5月 31, 2010

iPhone 保安有漏洞,用了PIN也無濟於事


好多 iPhone 用家都喜歡用 PIN 將自己部 iPhone lock 住,用個時先入PIN解鎖。貪咁做可以避免 iPhone 遺失時被拿來盜打。不過咁做係保護唔到你部 iPhone 入面D資料。Bernd Marienfeldt同 Jim Herbeck 近日的研究發現,只要把 iPhone 連接到 Ubuntu Lucid Lynx (一種Linux OS),就算部 iPhone 安裝了最新韌體、沒有越獄 ( JailBreak ) ,所有資訊都可以輕易讀取,就像用緊USB 手指一樣。


他們也認為這個漏洞甚至還有可能進行指令操作、資料的寫入或改動等。就算用左PIN都形同不設防一樣。希望 Apple 賺大錢之餘可以做番D野,保障 iPhone 用家的私隱!

[資料來源:Endadget 中文版 - iPhone 再傳漏洞,這次就算上了 PIN 碼也回天乏術...]

沒有留言:

發佈留言